• +30 6983752667
  • .

ΓΕΝΙΚΑ

Paulownia Γενικά

DSC 0549
Παυλώνια ή Παουλώνια ή Παουλώβνια (Paulownia)
Παυλώνια ή Παουλώνια ή Παουλώβνια (Paulownia) είναι ένα ιθαγενές δέντρο της Ασίας (κυρίως Κίνα, Βιετνάμ και Λάος). Το όνομα Paulownia όμως έχει καθιερωθεί από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι το πιο γνωστό θα λέγαμε. Μερικά ακόμη ονόματα για την Paulownia είναι τα: Empress Tree, Royal Paulownia, Royal Princess Tree, και Kiri (Ιαπωνικά).

   Η Παυλώνια είναι ένα γένος φυτών της μονογονικής οικογένειας Paulowniaceae, που αποτελείται από 6-17 είδη (εννέα ευρύτερα είδη) (P. tomentosa, P.fortunei, P. Kawakamii, P. elongata, P. catalpifolia, P. australis, P. viscosa κ.ά.). Όλα κατάγονται από την Κίνα εκτός από το P. Fortunei το οποίο απαντάται στο Βιετνάμ και το Λάος. Η P. tomentosa επίσης φύεται στην Κορέα και την Ιαπωνία. Παράλληλα στην Αυστραλία και στην Αμερική καλλιεργούνται πολλά είδη και ποικιλίες του γένους Paulownia. Σήμερα η Παυλώνια καλλιεργείται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

   Τα δέντρα του γένους Paulownia είναι ταχέως αναπτυσσόμενα και έχουν μεγάλη εμπορική αξία, καθώς καλλιεργούνται για την παραγωγή ξυλείας (ξύλο σκληρού τύπου) και βιομάζας. Το ξύλο της Paulownia είναι ανοιχτόχρωμο καρδιόξυλο και ανά τους αιώνες χρησιμοποιείται στην Ασία καθώς η επεξεργασία του είναι αρκετά εύκολη.

20150813_090310.jpg  Η Paulownia ακόμα είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο, ενδημικό στην κεντρική και δυτική Κίνα, αλλά στην πλειονότητα του αναφέρεται σαν φυτό εισβολέας στις ΗΠΑ και Ιαπωνία (σε ευνοϊκά για αυτό περιβάλλοντα). Φθάνει σε ύψος τα 10-25 μ., έχει μεγάλα πεντάνευρα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, που το μήκος τους κυμαίνεται από 15-40 εκατοστά, και αναπτύσσονται σε αντίθετα ζεύγη επάνω στο στέλεχος. Σε νεαρή ηλικία, τα φύλλα σχηματίζουν σπείρες ανά τρία και μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά της πιο ώριμης ηλικίας. Το χαρακτηριστικό του μεγάλου μεγέθους σε νεαρή ανάπτυξη είναι αυτό που αξιοποιείται από τους ανθοκόμους: κλαδεύοντας το δέντρο, εξασφαλίζεται το πλούσιο νέο φύλλωμα κάθε χρόνο, με τεράστια φύλλα που φτάνουνμέχρι και τα 60 εκατοστά σε πλάτος. Αυτό είναι αρκετά δημοφιλές στο σύγχρονο ύφος της κηπουρικής, που αρέσκεται στα μεγάλα φυλλώδη και "αρχιτεκτονικά" φυτά.

    Τα άνθη σχηματίζονται πριν από τα φύλλα, νωρίς την άνοιξη, σε ταξιανθίες μήκους 10-30 εκατοστών και έχουν σωληνοειδές σχήμα με μωβ στεφάνη μήκους 4-6 εκατ. θυμίζοντας τα άνθη του φυτού "Δακτυλίς".

  Ο καρπός φαντάζει σαν μια ξηρή κάψα σε σχήμα αυγού, μια κάψουλα 3-4 εκατοστών, που περιέχει δύο χωρίσματα που φέρουν τους σπόρους. Οι σπόροι είναι καλυμμένοι με χνούδι και μοιάζουν με πούπουλα ή φτερά και αυτό βοηθάει στη διασπορά τους με τον άνεμο και το νερό. Τα κουρεμένα δέντρα αλλά και αυτά που κλαδεύονται σε τακτά διαστήματα δεν παράγουν άνθη, καθώς αυτά μπορούν να σχηματιστούν μόνο σε ώριμα κλαδιά.

 

 

logo3

logo.png

Επικοινωνια

    Ιωάννης Μπίθας - Εισαγωγέας Φυτών
    Δημήτριος Σκιάς - Υπεύθυνος Τεχνολόγος Γεωπόνος
    Κατοχή Μεσολογγίου
    +30 6983752667
    +30 6936058970
    - 
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Follow Us