• +30 6983752667
  • .

PAULOWNIA COT2

Paulownia COT2

DSC_0520.JPG  Paulownia COT2   

Η Paulownia COT2 είναι ένα δημιούργημα του Δρ. Lorenzo Garsia Ferris, διευθυντή της Cotevisa SL, ο οποίος από το 1990 έχει συγκροτήσει μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων και μηχανικών με τεράστια φήμη που καινοτομούν και ειδικεύονται στον τομέα της γενετικής τροποποίησης, τόσο στα φρούτα όσο και στον πολλαπλασιασμό δασικών ειδών.
Έχοντας αναπτύξει περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη, η Cotevisa δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο εργαστήριο στην Ισπανία αλλά και δεύτερη σε όλη την Ευρώπη στον τομέα της. Η Paulownia COT2 είναι ένα υβρίδιο το οποίο δημιουργήθηκε από την ένωση των Paulownia Fortunei και Paulownia Elongata. Η διαφορά έγκειται στο ότι η ένωση αυτή έχει δημιουργήσει ένα κλώνο ο οποίος παράγει μια αρκετά καλή ποιότητα ξύλου Paulownia. Συνεπώς οι σπόροι του είναι στείροι και σε φυτείες άνω της 8ετιας δεν υπάρχουν δέντρα γύρω τους. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπονται οι μεικτές φυτείες γύρω τους με καλλιέργειες φυτών ή δέντρων χωρίς κανένα πρόβλημα ανταγωνισμού. H ποικιλία Cot2 είναι ένα φυτό ταχύτερης ανάπτυξης από άλλες ποικιλίες με καλύτερη ποιότητα ξυλείας, και με λιγότερες έως μηδαμινές ασθένειες το οποίο είναι φυσική συνέπεια της γονιδιακής τροποποίησης του φυτού. Η Paulownia αναπτύσσεται φυσικά σε συνθήκες περιβάλλοντος της Κίνας, Ταιβάν, Καμπότζη, Λάος, και Βιετνάμ. Η επέκταση του εξαρτάται από το πόσο τροπικό ή ψυχρό είναι το κλίμα, τις βροχοπτώσεις, και το υψόμετρο της περιοχής. Τα εννέα είδη της Paulownia έχουν πολύ κοινά εξωτερικά χαρακτηριστικά και διαφέρουν μόνο σε χαρακτηριστικά καλλιέργειας και ανάπτυξης. Στην Ελλάδα υπάρχει ζεστό και υγρό περιβάλλον και έτσι ευδοκιμούν μόνο τα τρία κύρια είδη Paulowniw tomentosa, P.elengata , P.Fortune (τα είδη paulownia και p.elngataμπορούν χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία από περιβάλλοντα και αντέχουν από -20°С έως +40°С, ενώ το είδος P.fortuneείναι πιο ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι -15°C). H Παυλίνα μπορεί να επιβιώσει έπειτα από καταστροφικές πυρκαγιές δεδομένου ότι οι ρίζες του μπορούν να αναγεννηθούν εκ νέου, αναπτύσσοντας ταχύτατα καινούρια στελέχη, είναι ανεκτικό στην ρύπανση και δεν είναι πολύ απαιτητικό στον τύπο σύνθεσης του εδάφους. Η φύτευση για την Ελλάδα συνιστάται να γίνεται στο τέλος του χειμώνα (Φεβρουάριο/Μάρτιο). Μελλοντικός μας στόχος είναι να αναπτύξουμε και εμείς το δικό μας δίκτυο εδώ στην Ελλάδα για την απορρόφηση της ξυλείας κυρίως. Επιπλέων ενδείκνυται για παραγωγή πολύτιμης τεχνικής ξυλείας καθώς η απόχρωση της ξυλείας έχει απαλό κίτρινο, είναι μαλακό και άοσμο.

paulowniaΗ μαλακή του υφή επιτρέπει την εύκολη του χάραξη, αλλά θα πρέπει να μεταφέρεται προσεκτικά γιατί μπορεί να αποκτήσει εύκολα βαθουλώματα και σημάδια. Στην Κίνα η ξυλεία της Paulownia χρησιμοποιείται σε επιπλοποιία(ξύλα για έπιπλα, είδη κήπου), χαρτί , ξυλουργική(ξυλουργικά μηχανήματα ) και καλούπια, ναυπηγική καθώς στα κύρια χαρακτηριστικά του αναφέρεται ότι δεν επηρεάζεται από την υγρασία. H Paulownia δεν παραμορφώνεται σε συνθήκες υγρασίας ή αποξήρανσης σε σύγκριση με άλλα δέντρα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, και αντιστέκεται στη φθορά. Το ξύλο της επίσης είναι ανθεκτικό στα ζιζάνια. Έχει περισσότερα από 12 χρόνια στο πλαίσιο της έρευνας και της ανάπτυξης, έχει δοκιμαστεί μέσα από πολυάριθμες μελέτες και έχει βραβευθεί σε Διεθνής εκθέσεις. Κανένας άλλος κλώνος δεν έχει ελεγχθεί έτσι ώστε να γνωρίζει κανείς αν το ξύλο θα είναι καλής ποιότητας ή όχι. Ο υβριδικός κλώνος της Paulownia COT2 με τη σειρά του έχει την ιδιότητα να πολλαπλασιάζεται από το ίδιο το δέντρο (Μητέρα) και  αυτό  εγγυάται μια φυτεία με απόλυτη ομοιογένεια.

 

logo3

logo.png

Επικοινωνια

    Ιωάννης Μπίθας - Εισαγωγέας Φυτών
    Δημήτριος Σκιάς - Υπεύθυνος Τεχνολόγος Γεωπόνος
    Κατοχή Μεσολογγίου
    +30 6983752667
    +30 6936058970
    - 
    This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Follow Us